Fortekor 20 mg , 1 tableta

Elanco
12,00 RON
Elanco

Descriere

DENUMIREA PRODUSULUI
FORTEKOR FLAVOUR 20 MG

COMPOZITIE:
Fiecare comprimat contine  20 mg. benazepril clorhidrat.

INDICATII
FORTEKOR Flavor 5 mg./ 20 mg. apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori ACE (enzima de conversie a angiotensinei). Se prescrie de medicul veterinar pentru tratamentul insuficientei cardiace congestive la caini si pentru reducerea proteinuriei asociate cu bolile renale cronice la pisici.

CONTRAINDICATII
A nu se folosi in caz de hipersensibilitate la substanta activa benazepril clorhidrat sau la oricare dintre ingredientii comprimatelor. A nu se folosi in cazuri de hipotensiune (tensiune arteriala scazuta), hipovolemie (volum de sange redus) sau insuficienta renala acuta.
A nu se folosi in cazuri de insuficienta de debit cardiac datorata stenozei aortice sau pulmonare.
A nu se folosi la catele sau pisici gestante, sau care alapteaza pentru ca siguranta substantei benazepril clorhidrat nu a fost stabilita inca pe perioada gestatiei sau lactatiei la aceste specii.

REACTII ADVERSE
La unii caini cu insuficienta cardiaca congestiva poate sa apara voma sau oboseala pe perioada tratamentului. La cainii si pisicile cu boli renale cronice s-ar putea sa apara o crestere moderata a nivelului de creatinina, un indicator al functiei renale, in sange. Aceasta se datoreaza probabil efectului medicatiei de a reduce tensiunea arteriala in rinichi, astfel incat nu reprezinta in mod necesar un motiv pentru sistarea tratamentului, daca animalul nu prezinta alte reactii adverse.
FORTEKOR Flavor 5 mg. poate creste consumul de alimente si greutatea corporala la pisici.
In cazuri rare au fost raportate la pisici voma, scaderea apetitului, deshidratarea, letargia si diareea.
Daca observati reactii grave sau alte efecte care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam informati medicul veterinar.

SPECII TINTA
Caini si pisici.

POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CALE (CAI) DE ADMINISTRARE SI MOD DE ADMINISTRARE
FORTEKOR Flavour 5 mg. sau 20 mg.
-trebuie administrat pe cale orala o data pe zi , cu sau fara mancare. Durata tratamentului este nelimitata.
FORTEKOR Flavour 5 mg. sau 20 mg. sunt comprimate aromate, acceptate voluntar de majoritatea cainilor si pisicilor.

 

La caini
FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20 mg.trebuie sa fie administrat pe cale orala la o doza minima de 0,25 mg. (intre0,25-0,5) benazepril clorhidrat/kg. de greutate corporala o data pe zi, conform urmatorului regim:

                                                               FORTEKOR Flavour 5 mg

Greutatea cainelui (kg) Doza standard Doza dubla
>   5-10 0,5 comprimat 1 comprimat
> 10-20 1 comprimat 2 comprimate 

 

La cainii cu insuficienta cardiaca congestiva, doza poate fi dublata, cu mentinerea administrarii o data pe zi, la o doza minima de 0,5mg. (intre 0,5-1,0) benazepril clorhidrat / kg. greutate corporala, daca din punct de vedere clinic se considera necesar si se recomanda de catre medicul veterinar.  Respectati mereu instructiunile privitoare la doza data de medicul veterinar.

La pisici FORTEKOR Flavour 5 mg. sau 20 mg.trebuie sa fie administrat pe cale orala la o doza minima de 0,5 mg. (intre 0,5- 1,0) benazepril clorhidrat /kg. de greutate corporala o data pe zi , conform urmatorului regim:

Greutate pisica(kg) FORTEKOR Flavour 5 mg.
  2,5 - 5 0,5 comprimat
> 5 - 10 1 comprimat

 

RECOMANDARI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTA
Numai pentru uz oral.
Numai pentru uz veterinar.
Spalati-va pe maini dupa utilizare.

ATENTIONARI SPECIALE
Atentionari speciale privitoare la caini si la pisici.
Eficacitatea si siguranta FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20 mg. nu au fost stabilite la caini si pisici avand o greutate corporala sub 2,5 kg.

Precautii speciale pentru utilizare la animale
In caz de boli renale cronice, medicul dumneavoastra veterinar verifica starea de hidratare a animalului dvs. Inainte sa inceapa terapia si poate sa recomande efectuarea de teste de sange in mod regulat pe perioada terapiei pentru monitorizarea concentratiilor de creatinina in plasma si numarul de eritrocite in sange.

Precautii speciale care trebuie luate de persoana care administreaza produsul medicinal veterinar la animale
A se spala mainile dupa utilizare. In cazul ingestiei orale accidentale, adresati-va imediat medicului, prezentandu-i acestuia eticheta sau prospectul.
Femeile insarcinate trebuie sa aiba o grija deosebita pentru a evita expunerea orala accidentala intrucat s-a constatat ca inhibitorii ACE afecteaza fatul in perioada sarcinii.

Utilizare in timpul gestatiei, lactatiei
A nu se folosi in perioada de gestatie sau lactatie. Siguranta FORTEKOR Flavour 5 mg. nu a fost stabilita la cainii si pisicile care au pui, sunt gestante sau alapteaza.

Interactiuni
Informati medicul veterinar daca animalului i se administreaza sau i s-a administrat recent orice alt medicament. La caini cu insuficienta cardiaca congestiva, FORTEKOR Flavour 5mg. a fost administrat in combinatie cu digoxina, diuretice, pimobendan si produse antiaritmice, fara sa se fi demonstrat reactii adverse asociate.
Interactiunile cu diureticele care retin potasiul cum sunt spironolactona, triamterenul sau amiloridul nu pot fi excluse. Se recomanda monitorizarea nivelelor  de potasiu in plasma atunci cand FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20mg. se foloseste in combinatie cu diuretice care economisesc potasiul din cauza riscului de hiperkaliemie (nivel ridicat de potasiu in sange).

Supradoza
In caz de supradoza accidentala poate sa apara hipotensiune reversibila trecatoare (tensiune arteriala scazuta).Terapia consta in perfuzii intravenoase cu solutii saline izotonice caldute.

Proprietati farmacodinamice
Benazepril clorhidrat este un promedicament hidrolizat in vivo in metabolitul sau activ, benazeprilat.
Benazeprilat este un inhibitor foarte puternic si selectiv al enzimei de conversie al angiotensinei (ACE) impiedicand astfel conversia angiotensinei inactive I in angiotensina activa II, reducand in consecinta si sinteza de aldosteron. De aceea, acesta blocheaza efectele mediate de angiotensina II si aldosteron, inclusiv vasoconstrictia arterelor si venelor, retentia de sodiu si de catre rinichi si efectele de remodelare  (inclusiv hipertrofia cardiaca patologica si modificarile renale degenerative).

FORTEKOR Flavour  5mg. / 20 mg. provoaca o inhibare de durata a activitatii ACE plasmatice la caini si pisici, cu peste 95% inhibare la efect maxim si activitate semnificativa (>80% la caini si > 90% la pisici) care persista 24 ore dupa administrare.
FORTEKOR Flavour 5 mg / 20 mg. reduce tensiunea arteriala si volumul de incarcare a inimii la cainii cu insuficienta cardiaca congestiva.

La pisici cu insuficienta renala experimentala, FORTEKOR Flavour 5 mg./20 mg. a normalizat presiunea capilara glomerulara ridicata si a redus tensiunea arteriala sistemica. Reducerea hipertensiunii glomerulare poate intarzia progresul bolii renale prin inhibarea deteriorarii continue a rinichilor.
 Intr-un studio clinic la pisicile cu boli renale cronice, FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20 mg. a redus in mod semnificativ pierderea de proteine in urina; acest efect este imediat probabil prin hipertensiunea glomerulara redusa si efectele benefice asupra membranei bazale glomerulare. FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20 mg. a crescut de asemenea apetitul pisicilor, in special in cazurile mai avansate.
Spre deosebire de alti inhibitori ACE, benazeprilatul se excreta atat pe cale biliara cat si pe cale urinara la caini si 85% pe cale biliara si 15% pe cale urinara la pisici, motiv pentru care ajustarea dozei de FORTEKOR Flavour 5 mg. / 20 mg. nu este necesara in tratarea cazurilor de insuficienta renala.

PREZENTARE
Fortekour Flavour 20 mg.
Cutie cu 1 blister a cate 14 comprimate.Specificatii